Gemeente Oude IJsselstreek is in 2005 ontstaan uit een fusie van de voormalige gemeenten Gendringen en Wisch. Het heeft een oppervlakte van zo'n 140 vierkante kilometer en er wonen bijna 40.000 inwoners. De gemeente is goed bereikbaar via de A18, de N317 en via Duitsland over de A3.

De rivier de Oude IJssel is van groot belang voor de gemeente. Vroeger leverde het gebied ijzer, waardoor zich hier bekende productiebedrijven in ijzer vestigden, als ATAG, Pelgrim, Etna en DRU, en de Oude IJssel was de perfecte transportroute. Tegenwoordig biedt de rivier tal van bijzondere recreatiemogelijkheden, en maakt het de Oude IJsselstreek een prettig gebied om in te wonen. De prachtige fietsroute langs de Oude IJssel tussen het Duitse Bochelt en Doesburg is recent gereed gekomen.

Veel informatie is te vinden op de website van de gemeente www.oude-ijsselstreek.nl.

Oude IJsselstreek bruist!

Om te genieten, te wonen en te werken.

Om te genieten

Genieten kunt je in Oude IJsselstreek in iedere woonplaats. Van de jaarlijkse schuttersfeesten en intieme optredens in dorpszalen tot grote happenings in de buitenlucht. Ons Achterhoekse landschap en de zo kenmerkende rivier de Oude IJssel bieden je daarbij volop mogelijkheden om te wandelen, fietsen, kanoën of paardrijden. Het DRU Industriepark vormt hierin een inspirerende plek waar de beeldbepalende ijzerhistorie een mooi vertrekpunt en uniek decor vormt voor nieuwe ontwikkelingen.

Surf voor een impressie van de recreatie mogelijkheden van onze prachtige gemeente eens door de volgende websites:

Om te wonen

Het voorzieningenniveau in de gemeente is hoog. Bijna elke kern heeft een basisschool en het Almende College (Ulft en Silvolde) biedt voortgezet onderwijs, van VMBO- tot VWO-niveau. Daarnaast biedt de gemeente tal van sociale voorzieningen als kinderopvang, de gastoudercentrale, maaltijdvoorzieningen, aanleunwoningen, diverse sportmogelijkheden (sportverenigingen voor onder andere voetbal, volleybal, handbal, atletiek tot hockey) en een drietal sporthallen, culturele mogelijkheden zoals de muziekschool en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bij al deze voorzieningen bouwt de gemeente aan een gevarieerd woonaanbod. Zodat een ieder zich hier kan thuis voelen.

Surf voor een impressie van voorzieningen in onze gemeente eens door de volgende websites:

Om te werken

Oude IJsselstreek is een bedrijvige gemeente met vele nationaal en internationaal opererende bedrijven. De metaal, hout- en meubelindustrie zijn in de gemeente sterk vertegenwoordigd. Bedrijven als Lovink, Kaak, Ulamo, Exerion, Kramp en Svedex zijn slechts enkele van de vele aansprekende bedrijven. Oude IJsselstreek beschikt ook over een flink aantal bedrijventerreinen. En over het algemeen zijn deze bedrijven altijd op zoek naar echte vakmensen.

Oude IJsselstreek is ook een perfecte plek voor startende ondernemers. Ondersteuning en advies is verkrijgbaar via het gemeentelijk Ondernemersloket. En daarnaast zijn natuurlijk de tips & adviezen van collega starters waardevol. Collega starters uit de gemeente en de regio zijn te vinden bij IJzersterk Ondernemen, Ondernemersfabriek Ulft.

Kernen

Oude IJsselstreek heeft 1 stad, 14 dorpen en diverse buurtschappen als: De Heuven, Milt, Rafelder, Wals, Warm, Wieken, en Ziek.

Bontebrug

De kern Bontebrug ligt tussen Ulft en Silvolde en is wat winkelen en recreëren betreft op Ulft gericht. De Jenaplanbasisschool in Bontebrug heeft niet alleen een plaatselijke maar ook een regionale functie.

Breedenbroek

Breedenbroek heeft zo'n 960 inwoners en heeft een hecht verenigingsleven. Kermis wordt in Breedenbroek gevierd op de laatste zondag in mei.

Etten

Etten, met bijna 1900 inwoners, is een van de oudste woonkernen in de gemeente Oude IJsselstreek en heeft een bloeiend verenigingsleven. Het Ettens Mannenkoor trekt leden uit de omliggende kernen en heeft internationale bekendheid.

Je zou Etten een zangersdorp kunnen noemen, want bijna iedereen is lid van een zangkoor. In Etten wordt de vierde zondag van september kermis gevierd. www.etten-gld.nl

Gendringen

Aan de rand van Gendringen (ruim 4.600 inwoners) staat het gemeentehuis van Oude IJsselstreek. In de directe omgeving van Gendringen bevinden zich verschillende natuur- en recreatiegebieden, waaronder het prachtige Engbergen met een kinderboerderij www.kinderboerderij-engbergen.nl. In Gendringen is zorgcentrum Maria Magdalena Postel (van de Stichting Verenigde Gasthuizen) gevestigd. Gendringen heeft een sporthal De IJsselweide en een atletiekbaan van atletiekvereniging Atletico ‘73. Jaarlijks wordt een rondje Oude IJsselstreek gehouden.

Kermis wordt in Gendringen gevierd in het laatste weekeinde in augustus. In Gendringen wordt jaarlijks eind december een traditionele ganzenmarkt gehouden. Volgens overlevering zou de naam Gendringen verwijzen naar ‘genten’, mannetjesganzen. Zoe ook: https://nl-nl.facebook.com/dorpsbelanggendringen.

Heelweg

Heelweg (ruim 1.000 inwoners) staat vooral bekend om het jaarlijkse Hippisch Festijn en het daaraan gekoppelde Hengstenbal en Bierfeest. Jongeren uit de wijde omgeving komen in het weekeinde bij uitgaanscentrum De Radstake stappen. Ook op sportief gebied is Heelweg een actieve gemeenschap. Andere bijzondere locaties zijn het keramisch atelier en de huisdierenbegraafplaats/ -crematorium.

 

Megchelen

Megchelen, met ruim 1060 inwoners, is het zuidelijkste puntje van gemeente Oude IJsselstreek. Het dorp is aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. Megchelen heeft drie rijksmonumenten, waaronder Huis Landfort, een landhuis uit 1824 in de neo-klassieke stijl. De resten van het voormalige slot Zwanenburg zijn eveneens rijksmonument. Van het oude kasteel uit de 13e eeuw is nog slechts een gedeelte van de toren zichtbaar.

De Nederlandse Hervormde kapel aan de Kapel 2 is het derde rijksmonument in Megchelen. Het zaalkerkje werd in 1411 al vermeld. Daarnaast staan verschillende boerenhoeves (‘stedes’) op de gemeentelijke monumentenlijst.

Netterden

Netterden heeft circa 471 inwoners. Het gebruik van tufsteen in de St. Walburgiskerk suggereert dat de geschiedenis van het dorp teruggaat tot de 12e eeuw. In 1344 is er reeds sprake van een parochie in Netterden.

Silvolde

Silvolde heeft ruim 5400 inwoners. Het dorp heeft een levendig verenigingsleven op het gebied van muziek, sport en entertainment. Daarnaast telt het vele cultuurevenementen en op het gebied van onderwijs zijn er diverse middelbare scholen.

De markante beboste heuvel de Paasberg vindt zijn oorsprong rond de ijstijd, toen hier niet de Oude IJssel, maar een voorloper van de Rijn door het gebied stroomde. Silvolde ligt in een prachtige natuurlijke omgeving met verschillende bezienswaardigheden zoals; de Nederlands Hervormde Kerk, de Rooms- Katholieke Kerk en Gerritsmolen. Het buitengebied kenmerkt zich door boerderijen en weidelandschap aan de ene zijde en uitzicht op de Oude IJssel en Ulft met het DRU Industriepark aan de andere zijde. Het is er prachtig wandelen en fietsen. Silvolde kent verschillende evenementen:

  • Zillewoldse zomermarkt (derde zondag van juni)
  • Kermis (derde weekeinde van september)
  • Beachvolleybal toernooi (eerste zaterdag juni)
  • Zeskamp (laatste zaterdag in mei)
  • Daklozenparty (laatste weekend juni)
  • Open atelierroute

Sinderen

Buurtschap Sinderen, met een kleine 1000 inwoners, is omgeven door de natuurgebieden Wissink en Idink-Nibbelinkbos. Het buurtschap is in trek bij toeristen en heeft meerdere campings en kampeerboerderijen. Het buurtschap is klein en de mensen hebben een hechte onderlinge band. Veel activiteiten vinden plaats in het buurtschapshuis Sinderen.

De historische Antoniuskapel bij het voormalige kasteel Sinderen is een bezienswaardigheid. De omgeving van Sinderen kent van oudsher vele kerkepaden waar fietsers en wandelaars kunnen genieten van de omgeving zonder autoverkeer.

Terborg

Terborg heeft ruim 4500 inwoners en is de enige stad van gemeente. Terborg kreeg in 1419 stadsrechten van de Heeren van Wisch. Terborg is vernoemd naar de Burcht (‘ter burght') van de Heeren van Wisch, die in de twaalfde eeuw een burcht aan de oever van de Oude IJssel lieten bouwen. Het huidige kasteel Wisch in Terborg is van een recenter datum. In Terborg is de laatste jaren hard gewerkt aan het vitaliseren van het centrum . Stap voor stap krijgt Terborg zijn allure weer terug. In 2011 heeft het St. Jorisplein een metamorfose ondergaan. In hetzelfde jaar is in de Hoofdstraat het project De Borgsche Haagen, het voormalig Pleintje Kaak, opgeleverd. Samen met initiatieven van ondernemers heeft dit geleid tot een flinke opknapbeurt van de Hoofdstraat. In de zomer van 2012 is op de kop van de Hoofdstraat het nieuwbouwcomplex Walstaete opgeleverd. Kulturhus De Rietborgh , aan de Borgsche Rieten, heeft sinds 2010 een belangrijke ontmoetingsfuncties.

Een brede school, kinderopvang en andere maatschappelijke voorzieningen vinden hier hun onderkomen. Natuurgebied De Paasberg ligt op een loopafstand van het centrum.

Terborg heeft een treinstation en er zijn volop sportvoorzieningen waaronder een openlucht zwembad.

Elke vrijdagmiddag is er markt van 13.00-18.00 uur. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn:

  • De Terborgse Kermis (eerste zondag van oktober)
  • Hemelvaartsmarkt (Hemelvaartsdag)
  • het Euregio Vocalisten Concours (in oktober)
  • Terborg Internationaal A-Jeugdvoetbaltoernooi (in mei)

Ulft

Met bijna 10.600 inwoners is Ulft de grootste plaats in gemeente. Met het vertrek van de oude metaalindustrie zijn er terreinen bij het centrum van het dorp vrijgekomen die een verandering ondergaan. Het wordt een knus centrum met een aantrekkelijk winkelaanbod voor een breed publiek.

Naast meer winkels komen er ook woningen bij. Grote bedrijven zijn gevestigd aan de rand van Ulft, op de bedrijventerreinen de Rieze IV en V. Aan de rand van het centrum ligt het voormalig DRU fabrieksterrein. Het terrein is onderdeel van het DRU Industriepark Ulft heeft een uitgebreid winkelaanbod en een bloeiend verenigingsleven (met onder meer het Ulfts Mannenkoor en de Ulftse Nachtegalen).

Ulft heeft een modern zorgcentrum, Debbeshoek. Culturele activiteiten vinden plaats in de DRU Cultuurfabriek, waarin o.a. een theaterzaal en een popzaal gevestigd is. In Ulft is ook de Wesenthorst, onderdeel van het Almende College gevestigd. De wekelijkse markt vindt u in de Kerkstraat op zaterdag van 09.00-14.00 uur. Eind september vindt het jaarlijkse centrumfeest plaats.

  • Wandelvierdaagse in de maand juni;
  • Huntenpop in de maand augustus/september, www.huntenpop.nl;
  • Kermis vindt plaatst op in weekend van de 2e zondag in juli.
  • Achterhoekspektakel, voor meer informatie www.achterhoekspektakeltour.nl.

Varsselder- Veldhunten

Varsselder-Veldhunten heeft ruim 760 inwoners. Varsselder wordt als buurtschap reeds in de 15e eeuw genoemd. Het gehucht Veldhunten wordt al in de 14e eeuw in officiële papieren genoemd en is steeds een kleine woonkern gebleven, van voornamelijk boerenhoeven. Middelpunt is sinds mensenheugenis de herberg voorheen ''t Holteren Peard" , sinds 1842 café/zalencentrum 'De Zon'. Veldhunten groeide uit van hofmark naar gildegemeenschap. Sinds 1989 staat Varsselder / Veldhunten op de kaart, ook internationaal, omdat hier elk jaar het Huntenpopfestival , ook wel het Pinkpop van het Oosten genoemd, heeft plaatsgevonden. Vanwege groeimogelijkheden heeft het festival in 2009 voor het eerst plaatsgevonden op het DRU industriepark aan de Ulftseweg in Silvolde.Varsselder-Veldhunten kent een rijk verenigingsleven. In het centrum staat het Dorpshuis. Dit is de centrale ontmoetingsplek in het dorp en de meeste activiteiten vinden hier plaats. Meer dan 25 verenigingen maken gebruik van de ruimten in en om het dorpshuis.

Varsseveld

Varsseveld heeft bijna 6000 inwoners en beschikt over een sporthal (Van Pallandthal) met binnenbad en voorzieningen voor buitensport. Varsseveld heeft veel industriële werkgelegenheid, vooral op industrieterrein Hofskamp-Oost In het centrum van Varsseveld zijn recentelijk woningen, met winkelruimte op de begane grond gebouwd. Varsseveld heeft een internationale reputatie op het gebied van paardensport en- fokkerij. Varsseveld heeft goede voorzieningen: een sporthal/zwembad: de Van Pallandthal, de bibliotheek, het zorgcentrum en sociaal-cultureel centrum de Kwaksmölle. Op het lijstje van Varsseveldse bezienswaardigheden staan onder meer de Hervormde Kerk, Molen De Engel, Kulturhus het Borchuus en Het Hofshuus. De wekelijkse markt is op vrijdag aan het Kerkplein van 14.00-19.00 uur.

Jaarlijkse evenementen zijn onder meer:

  • Nationale motorcross (mei)
  • Eeuwig Erbarmen Festival/'n drom (eerste zaterdag van juli)
  • Men-wedstrijden (juli)
  • Varssevelds Volksfeest (derde weekeinde van augustus)
  • Koetsentocht en Monicadag (juli)
  • Hippisch festijn

Voorst

De buurtschap Voorst is met zo'n 240 inwoners het kleinste buurtschap van gemeente Oude IJsselstreek. Voorst ligt midden in het recreatie- en natuurgebied Engbergen . Bezienswaardigheid is de Korenmolen Voorst die dateert uit 1866 en recent is gerestaureerd. Naast de Korenmolen ligt restaurant Van Hal (touristisch overstappunt) en het ULV-vliegveld voor ultralight vliegtuigen. Aan de overzijde van de weg ligt de uitgestrekte 18-holes golfbaan 't Lohr.

 

Westendorp

Het buurtschap Westendorp met ruim 1.100 inwoners is voornamelijk agrarisch georiënteerd. Het heeft een prachtige omgeving, die bestaat uit de natuurgebieden Tandem en Noorderbroek. Westendorp heeft een actief verenigingsleven, met onder meer een populaire toneelvereniging.

In Westendorp staan twee basisscholen met een bijzonder karakter: de Jenaplanschool en een school voor Daltononderwijs.

Voor de samenstelling van deze informatie hebben wij diverse bronnen gebruikt en deze gecombineerd met onze eigen kennis van de omgeving. Wij hebben deze informatie met de grootste zorg en zonder (commerciële) voorkeuren samengesteld. Mocht je desondanks onjuistheden of onvolkomenheden constateren, zijn wij te allen tijde bereid deze informatie aan te passen of uit te breiden. Wij verzoeken je dan een mail te zenden naar info@heutinckmakelaardij.nl. Mocht je een bedrijf/vereniging/initiatief missen dan horen wij dat ook graag. Ons enige doel met deze informatie is om de lezer een zo volledig mogelijk beeld te geven van onze prachtige leefomgeving.